WFTW Body: 

A Jónás 3:1 ezt írja: „Ekkor az Úr másodszor is szólt Jónáshoz." Dicsőítsük az Urat azért, ha egyszer hibázunk, de ad egy második esélyt. Ez az egyik óriási üzenete a Jónás könyvének. Kudarcot vallottál az Úr előtt? Isten arra vár, hogy egy második esélyt adjon neked. Kudarcot vallottál másodszor is? Egy harmadik esélyt is ad neked. Ő nem csak a második esély Istene - mivel a legtöbben már régen eljátszottuk a második esélyünket is. Ő a további esélyek Istene is, nem számít, mennyiszer hibáztál! Az Úr még most is helyreállíthat téged, és lehetőséget ad neked, hogy betöltsd az Ő szolgálatát, ha teljes szívvel bűnbánatot tartasz.

Jónás három napon keresztül járta a hatalmas várost, és minden utcában hirdette, hogy Ninive 40 nap múlva elpusztul. Meglepő módon a niniveiek azonnal bűnbánatot tartottak. Ez volt a legnagyobb és leggyorsabb ébredés, ami valaha történt a világ történetében. Az egyik dolog, ami bátorító az az, hogy Isten még akkor is irgalmas volt, amikor egy olyan gonosz város, mint Ninive megtért. Isten tudta, hogy néhány évvel később a város még gonoszabb lesz, és el kell pusztítania. Isten azonban mindenkivel a jelenlegi állapota szerint bánik - és nem a múltbeli vagy a jövőbeni állapota szerint. Az Ő neve "VAGYOK", nem "voltam" és "leszek". Isten könyörületesebb, mint mi.

Amikor Isten irgalmas volt Ninivével, azt gondolhatná az ember, hogy ennek Jónás örült, de nem örült neki. Ezért az Úr, hogy megleckéztesse Jónást, megengedte, hogy egy növény nőjön a feje fölé, hogy árnyékot adjon neki. Jónás nagyon megörült ennek a növénynek. A következő napon azonban Isten rendelt egy férget, ami megrágta a növényt, és az elszáradt. Jónás ismét mérges lett, mert erősen sütött a nap, és azt mondta: „ Jobb meghalnom, mint élni." Akkor Isten ezt mondta Jónásnak:

„Te sajnálod a tököt, amelyért nem fáradtál, és amelyet nem neveltél, amely egy éjjel támadt és másik éjjel elveszett: Én pedig ne szánjam meg Ninivét, a nagy várost, amelyben több van 120 000 embernél, akik nem tudnak különbséget tenni jobb- és balkezük között, és barom is sok van?! (Jónás 4:10-11).

A Jónás 4:11 versben Isten óriási könyörületét látjuk az elveszett lelkek iránt, sokkal inkább, mint az Ószövetség bármely más versében. Isten úgy szerette ezt a világot, hogy odaadta az egyszülött fiát, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen. Jónás sehogy sem jutott közösségre Istennel ebben a dologban. Sok igehirdető van ma is, aki hirdeti az Igét és ébredéseket lát (mint Jónás), akik Jónáshoz hasonlítanak, mert nincsenek közösségben Isten könyörületes szívével. Az ilyen prédikátorok nem Isten akarata szerint végzik a szolgálatukat. Prédikálhatsz és megmenthetsz embereket; és mégis mindennek végén, akárcsak Jónás, lehet, hogy egyáltalán nincs közösséged Istennel. Az evangélium szolgálatához alapvető az Isten szívével való közösség. Isten nagy együttérzést érez azok iránt, akiknek nincs világosságuk. A Biblia azt mondja, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember megtérjen, és az igazság ismeretére eljusson. Ez a vágya. Minél inkább közösségbe kerülünk Isten szívével, annál jobban osztozunk az Ő terhében. Ha Isten evangélistának hívott el, könyörületet fog adni neked az elveszett lelkek felé. Ha Isten tanítónak hívott el, akkor együttérzést fog adni a tudatlan és megtévesztett hívők iránt, akik nem tudnak belépni a győztes életbe. Az Isten szívével való közösség az együttérzés megosztásában elengedhetetlen, ha hatékonyan akarjuk teljesíteni szolgálatunkat.